GönderenKonu: Ayeti Kerime  (Okunma sayısı 1690 defa)

vehbiaksit

  • Forum Üyesi
  • İleti: 14
  • Üyelik Tarihi: 13-11-2011
Ayeti Kerime
Tarih : 04-01-2013 Saat : 00:59

وَمَا آتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ فَانتَهُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ  [7]

... Peygamber size ne verdiyse onu alın. Size neyi yasakladıysa ondan sakının ve Allah'tan korkun. Çünkü Allah'ın azabı şiddetlidir. Haşr Suresi 7. ayet.

7- Allah'ın şehirlerin halkından Rasûlüne geri verdiği fe-y'i(harpsiz elde edilen ganimet) Allah'a, Rasûlüne, yakınlara, yetim­lere, fakirlere, yolda kalanlara aittir. Böylece içinizdeki zenginler arasında dolaşan bir şey olmasın. Peygamber size neyi vermişse alı­nız. Size neyi yasakladıysa ondan vazgeçin. Allah'dan sakının. Şüphesiz Allah'ın azabı şiddetlidir.

Allah'ın, Rasûlüne geri verdiği bu mülkün; dağıtımı Allah'ın Rasûlüne aittir. Yönetim ve denetim Allah'ın koyduğu kurallara göre olacak bir kere. Allah Rasûlü ihtiyaçlarını bu "fey" den karşılayacak. O peygamberin zekat almayan yakın akrabalarına da, bu fey'den kesile­cektir. Ayrıca yetimlere, fakirlere ve yolda kalmış insanlara bu fey'den verîlecekir. Niçin? Sizden zenginler arasında dönüp-dolaşan bir devlet olmasın diye. Yani mal, zenginden zengine taşınan bir şey olmasın.

Allah'ın Rasûlü size neyi vermişse onu alınız neden sizi yasaklamışsa hemen son veriniz. İşte Sevgili Peygamberimiz (A.S.)'in hadislerine de uymamız ge­rektiğine ilişkin bir ayet-i kerime de budur. Sevgili Peygamberimizin hadislerine uymamızla ilgili Kur'ân-ı Kerim'de 200 üzerinde ayet-i ke­rime sıralanabilir.

Bir çok ayet-i kerime "Allah'a ve Rasûiüne itaat ediniz" diye başla­maktadır.

Allah'tan sakınınız. Şüphesi Allah'ın azabı şiddetlidir. Sevgili Peygamberimizin söyledikleri, onayladıkları ve yaptıklarının delil olacağını, Allah (c.c) bu haşr suresinin 7. ayetinde; "Rasul size neyi veriyorsa onu alınız, neyi size yasaklıyorsa hemen vazgeçiniz, yapmayınız" diyerek bize bildiriyor.

Günümüzde bir kısım insanlarımız uydurma hadislere yapışıyor, öbürleri de onlara kızıyor sahih hadisleri de reddediveriyor. Sevgili Peygamberimizin sahih hadislerini reddetmek, bizim için peygamber örnek ve önder değildir demek aynı zamanda Kur'ân'ı inkar etme an­lamına gelir. Çünkü Kur'ân-ı Kerîm de Allah (c.c). Sevgili Peygamberimizin emrine uymamızı; "etîullâhe ve etiurrasule, Allah'a itaat ediniz, Rasûle itaat ediniz" ayetiyle ifade etmektedir.

"Sen büyük bir ahlak üzeresin" buyuruyor Peygamberimiz için Allah (c.c). Ahlak nedir? Bir insanın bütün davranışlarının toplamına denir. , Peygamber efendimizin bütün davranışlarının toplamını Allah (c.c) onaylıyor demektir.

Günümüzdeki bazı geri zekalılarımız ise onaylamıyor. Bu, sevgili peygamberimizin ahlakından hiçbirini etkilemez.

Bu sebeble bizim için hem peygamberimiz Örnektir. O'nun nurunun aydınlığını alan, Kur'ân'ın nasıl yaşanacağını sevgili peygamberimizin hayatına bakarak" Öğrenen ashab'da bizim için önderlerdir, çünkü Allah (c.c) Kur'ân-ı Kerim'inde Ensar ve Muhacirini de övmüştür.[Mahmut Toptaş, Kur’an-ı Kerim Şifa Tefsiri, Cantaş Yayınları: 7/437-438.]