• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/vehbiaksit
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=5321561576
  • https://www.twitter.com/vehbiaksit
  • https://www.instagram.com/vehbiaksit
  • https://www.youtube.com/channel/UC5S_skAvSgjSjx7-XW1KjAw
VEHBİ AKŞİT

Vehbi Akşit Çekmeköy Müftüsü

Kategoriler
Site Haritası
ŞİFÂ-İ ŞERİF DERSLERİ




Saat
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Aile Hayatı

Fransızca Site

İngilizce Öğreniyorum
Kaleiçi Camii sanal tur
Adım Adım Hac
İbrahim Halveti
ibrahim halveti
Vav ve Elif

Caminin Kalbi İmam

Caminin Kalbi: İmam
Ahmed Taşgetiren
2008 - Ekim 

İmam önder demektir. 

İslam'ın “Din görevlisi” diye bir statüsü olmamasına rağmen cemaatin önemi ve cemaatle namaz zaman içinde Rasulullah'tan kalan bir önderliğin Müslüman toplumlar için de “İmamet” şeklinde kalıcı biçimde müesseseleşmesine sebep olmuştur. 

İmam toplumla dinin kesişme noktasında son derece hayati ve saygın bir misyon ifa etmektedir.

Bu misyonun tam ifadesi “önderlik”tir. Bendeniz ona “Toplum önderi” diyorum. 

İmamet toplumu dine dini topluma taşıma misyonunun odaklandığı bir görevin adıdır. 

Onun için Osmanlı'da İmamet'e büyük itibar gösterilmiş ve o görevin ifası için özel şartlar aranmıştır. 

Burada bendeniz bugünün şartlarında “toplumu dine dini topluma taşımak” gibi bir görevin ifası için gerekli olan bir “İmam profili” çizmeye çalışacağım. 

Bir kere en başta “İyi insan” neyi ifade ediyorsa onun içini doldurmalıdır imam. Toplum onun için “İyi insan mı arıyorsun işte o” demelidir. “İyi insan” notu ancak uzun ilişkilerin ve bu arada yaralanmayan bir kişiliğin notu olabilir. 

İmam her şeyden önce kendisi imameti önemsemelidir. İmametin bir anlamda “Peygamber makamını temsil” gibi bir nitelik taşıdığını yüreğine sindirmeli bunun heyecanını kuşanmalıdır. İmamet asla başka iş bulunmadığı için yapılacak bir iş gibi telakki edilmemelidir. İmamet asla gerçekte başka bir meşguliyet içindeki insanın maaş garantisi taşıyan bir meşgalesi haline gelmemelidir. İmamet sürekli bir coşkudur. Her mihraba çıkışta yaşanan “Huzurda yoğunlaşma” halidir. Elbisesi temiz yüreği temiz insan demektir imam. Önüne düştüğü insanların sorumluluğunu omuzlarına yüklenendir. O makam vakar makamıdır. Arkasına duran insanlar o makama çıkanla bir gönül kırıklığı içinde olmamalıdır. Onun için şu veya bu sebeple cemaatle didişmek cedelleşmek asla tercih edilmemelidir. 

İmam camiyi sevmelidir. Cami onun için bir huzur iklimi olmalıdır. Caminin mihrabını minberini şadırvanını halısını duvarını rahlesini kubbesini minaresini sevmelidir. Cami adeta onun toplumu kucaklamaya hazır bağrı gibi derin sakin ve sevgi dolu olmalıdır. Cami İmamın bu toplum sevgisini sembolize etmelidir. 

İmam göreve gelirken yetişmiş olmalı görev sırasında da kendini yetiştirme cehdini asla duraksatmamalıdır. İmamet çok kapsamlı bir eğitimi gerekli kılar. Kur'an bilgisi fıkıh bilgisi genel islami kültür ses eğitimi dahil hem mesleki eğitim hem de insani meseleleri kapsayan bir genel kültür... Ve camiye yolu düşecek tüm dünya vatandaşlarıyla iletişim sağlamak üzere yaygın dünya dillerinden hiç olmazsa birisine vukufiyet... Bu isterseniz en kuytu bir köy camiinde imam olun bu çağda bir toplum önderliğinin olmazsa olmaz şartlarındandır. Onun için imamet okuma düşünme ve çalışmanın kesintisiz olarak sürdürüldüğü bir görevdir. Kur'anı en güzel okumaya çalışan ezanı en yürekten seslendirmeye gayret eden cemaatin bilgi açığını giderecek bir bilgi donanımına sahip olmalıdır. İmameti önemseyen bir imamın camiini önce kendisi için sonra cemaati için bir mektep haline getirebileceğine inanıyorum. Kitapla ünsiyet bir imamı yıllar içinde kendi kozasını ören bir ipek böceği gibi olgunlaştırabilir. Ekonomik bakımdan mütevazi bir hayat yaşayacaktır belki ama namaz vakitleri dışındaki zamanı kendini yetiştirmek için kullanabildiğinde imamın gerçekten önemli bir donanıma sahip olmaması söz konusu olamaz.


Yorumlar - Yorum Yaz
30 Cüz ve Mesajlar
Ses Gazetesi Yazılarım
Hadislerle İslam
Günlük Program
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam111
Toplam Ziyaret3599552

Uymazsan Trafige

Dini Bilgiler
Google Translate
Her Güne Bir Ayet ve Hadis

Siyer Araştırmaları Merkezi



İslam Ansiklopedisi
Hava Durumu
Diyanet Namaz Sitesi
Diyanet PDF
Kuran Elif Bası