İnsan gurbete düşünce anlıyor memleketinin kıymetini. Gürül gürül ezan seslerini dinlerken farkına varamadığı güzelliği yurt dışına çıkınca anlıyor. Bir namaz vaktine gitmek için camiye gidemediysen 500 metre ileride 1 km ileride başka bir cami vardır, oraya giderim diyorsun memleketinde. Ama yurt dışı öyle mi? Eğer camiye yakın bir yerde oturmuyorsan, bulunduğun duruma göre 15-20 hatta bazen 50 km giderek bir cami bulup orada Cuma namazını kılıyorsun…
15 Ekim 2009 tarihinden beri Belçika’dayım. Görev yaptığım camide ezan okurken bile, İzmit’in Fevziye Camiinde okunan ezanları özlüyorum.
Günde adı beş defa minarelerde yükselen bir peygamberin ümmetiyiz. Eşhedü enne muhammeder’rasülülulah” derken, Hazreti Muhammed Mustafa (sav)’in Allah’ın elçisi olduğunu haykırıyoruz dünyaya. Ama ne haykırış… Ezanın biri bitiyor sonra bir diğeri başlıyor. Dünyanın 23 derece eğik yaratılmasından dolayı her bölgede, her ilde hatta ilçelerde farklı zamanlarda ezanlar okunuyor. Bu ne demek biliyor musunuz? Ezan-ı Muhammedi dediğimiz bu güzel söz, bu güzel çağrı, 24 saat içinde hiç dinmiyor, hiç susmuyor demek. Cenab-ı Allah İnşirah suresinde: Biz senin ismini yücelttik buyuruyor.
İşte bu yükselen sesi çok nadir dışarıya verilen camilerin dışında, vatandaşlarımız caminin içinde dinliyor huşu ile….
Kutlu doğum haftaları çok neşeli geçiyor yurt dışında… Özellikle Türkiyemizden gelen misafirler konuşmacı olarak geldiği zaman, onları dinlerken başka bir aleme gidiyor gibisiniz.
Bir yıl boyunca camilerde eğitim gören öğrenciler ilahiler, kasideler, şiirler, Kur’an-ı Kerim okuyarak gönüllerimizi mest ediyor. Bilgi yarışmalarıyla, konferanslarıyla, panelleriyle, kutlu doğum aşı ile ikramlarıyla bambaşka oluyor.
Yabancı memlekette, bazen yabancılara ait mekanlarda, Allah kelamının okunmasından mutlu oluyor insan. Onun ayetleri okunduğu zaman kalpleri titrer diyor ya Rabbim. Aynen öyle oluyor. Yabancı bir yerde, Allah kelamını dinlemek, dinletmek bambaşka bir zevk.
Kutlu Doğum Haftası yurt dışında iki hafta boyunca kutlanıyor. Türk vatandaşlarımızın çoğunlukla yaşadığı bölgelerde, büyük salonlarda, kapalı spor salonlarında, stadyumlarda kutlanıyor.
Türkiye’de dağıtılan güller ile yurt dışında dağıtılan Peygamberin remzi olan gülün kokusu çok daha farklı oluyor. Konferanslarda verilen mesajlar, dinleyenlerin gönüllerinde yer ediyor.
Sevgililer sevgilisi Peygamber Efendimiz Sav, diye başlayan konuşmalarda salavat-ı şerife getirirken Muhammed aşkıyla sağ elini göğsüne Müslüman kardeşlerimizin o coşkusunu, yüzlerindeki tebessümünü, duygulanan cemaatimizin gözünden akan yaşlarını görmek lazım.
Yurt dışında bambaşka duygularla kutlanan Kutlu Doğum Haftasını, alemlere rahmet olarak gönderilen Yüce Peygamberimizi cami dışındaki cemaatimize de anlatmak düşüncesiyle başlayan bu güzel çığırı açan değerli büyüklerimize teşekkür ediyorum.
Kocaeli Müftülüğü Rahmet Dergisi 2011 Yılı Kutlu Doğum Özel Sayısı